2009 yılından bu yana, bugün “agroekoloji” ve “yerel gıda ağları” başlıkları altında toplanabilecek bir çok çalışmanın içinde yer aldım: Permakültür ve doğal tarım uygulamaları, Güneşköy Kooperatifi’nin çalışmalarına katkı, Doğal Besin Bilinçli Beslenme grubunu oluşumu ve gelişimi, Bardacık Gıda Topluluğu, Kardeş Bitkiler grubuyla kırsal yaşam ve üretim denemeleri, Kır Çocukları olarak şifalı bitkilerle üretimler ve eğitimler, Uluslararası Topluluk Destekli Tarım Ağı (Urgenci) ve Akdeniz Yerel Dayanışma Ortaklıkları Ağı ile ortak eğitim çalışmaları ve projeler, FAO Avrupa ve Orta Asya konferansları öncesi sivil toplum (Nyéléni Avrupa ve Orta Asya Gıda Egemenliği Ağı) danışma toplantılarına katılım ve sivil toplum sözcülüğü, Tahtacıörencik Köyü ve Güdül İlçe merkezinde üretim alanları tasarlanması ve doğa dostu uygulamalar, tohum koruma faaliyetleri, Ankara Kalkınma Ajansı için çiftçilere, öğretmenlere ve muhtarlara yönelik agreokoloji ve permakültür eğitimleri, Ma Eğitim Danışmanlık ile birlikte kırsal yaşam ve çiftçilik eğitimleri, agroekoloji projelerinde koordinatörlük ve danışmanlık…
Bu çalışmalardan edindiğim deneyimlerimle, tarım ve hayvancılık faaliyetleri içinde olan veya üretime yeni başlayacak olan çiftçiler için daha doğa dostu, dayanıklı ve kazançlı üretim ve pazarlama modelleri konusunda danışmanlık sunmama imkân veren kapsamlı bilgi ve deneyimler edindim. Permakültüre uygun arazi planlaması, düşük dış girdili üretim yöntemleri, yerele uyumlu üretim desenleri ve planları, ürün çeşitlendirme, yerel pazarlarda ve doğrudan satışla değer zincirini geliştirme gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaya başladım.
Oluşum ve gelişim süreçlerine katkı verdiğim ve ve başarılı sonuçlar alınmış olan birçok üretim alanı ve çiftlik var. Tahtacıörencik Köyü TADYA üretim ve dağıtım modeli ve Yozgat Boğazlıyan’daki Oğuzhan Çiftliği bunların başında geliyor. Son yıllarda yurt içi ve yurt dışında, bostan tipi karma sebze üretimi, agro-ormancılık uygulamaları, toprağı koruyan yöntemlerle sulamasız tahıl ve bakliyat tarımı gibi konularda birçok proje ve çalışmanın içinde yer aldım.
Agroekoloji, iklim krizi ve günümüzde yaşanması olası olan diğer krizlere karşı gıda güvencemizi sağlayacak en etkili çözümleri içerir. Agroekoloji felsefesinin ve uygulamalarının yaygınlaşması ve yerel gıda ağlarının güçlenmesi için, sürecin ana aktörleri olan üreticilerin geçimlerine katkı sağlanabilmesini önemli buluyorum. Mevcut üreticiler kadar, tarımsal üretimi bir gelir kaynağı olarak düşünen çiftçi adayları için de, agroekoloji temelli, yerel şartlara uyarlanmış bilgi ve pratikler için danışmanlık hizmetleri sunuyorum.
Telif Hakkı © 2024 Ceyhan Temürcü - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.